ételallergia

ételallergia

Az ételallergia egy viszonylag gyakori betegség, általában a népesség 1,5-2 százalékát érinti. Sokszor összetévesztik az ételallergiával, mellyel ugyan néhány tünete valóban átfedésben van, azonban annál jóval komolyabb rendellenesség.

Az allergia nem intolerancia

Az egyik legfontosabb, hogy az allergiát és az intoleranciát képesek legyünk elkülöníteni egymástól.

Az étel-intolerancia akkor jelentkezik, ha emésztőrendszerünk túlérzékenyen reagál valamilyen élelmiszer-összetevőre, ha probléma van a felszívódással. Ennek megfelelően tünetei is az emésztőrendszerhez, a belekhez kapcsolódnak – jelentkezhet hasfájás, hányinger és hányás, puffadás, hasi és gyomorfájdalmak, hasmenés vagy gyomorégés. Az étel-intolerancia tünetei az allergiával ellentétben viszonylag hamar elmúlnak.
Ismertebb étel-intolerancia: laktózérzékenység, gluténérzékenység

Az ételallergia életveszélyes is lehet!

Az ételallergia ezzel ellentétben jóval komolyabb tünetekkel jelentkezhet és komoly odafigyelést igényel, mivel akár életveszélyes is lehet.

Az allergia az immunrendszer téves válasza valamilyen ártalmatlan anyaggal, ebben az esetben élelmiszerrel, jellemzően a bennük található fehérjékkel szemben. Az adott anyaggal szemben antitestek termelődnek, s ha a szervezetünkbe jut, jelentkezhetnek az olyan tünetek, mint az ajak, a torok és a nyelv megduzzadása, az ajkak viszketése, zsibbadása, légzési nehézségek, kiütések, és persze az olyan általános szimptómák, mint a hastáji fájdalmak, a hányás és a hasmenés.

Végzetes is lehet – anafilaxiás sokk

Természetesen emberfüggő, kinél milyen és mennyire heves tünetek jelentkeznek – előfordulhat például, hogy egyeseknél csak némi viszketés, múló hasmenés jelentkezik, míg mások szédülni kezdhetnek, elájulhatnak, súlyos esetben anafilaxiás sokkot kaphatnak.

Az anafilaxia a legsúlyosabb eset, könnyen életveszélyes lehet, így jelentkezésekor a lehető leghamarabb orvosi ellátásra van szükség.

Ilyenkor a torok megduzzad, a légzés nehézkessé válik, az erek kitágulnak s a vérnyomás ezáltal lezuhan, a pulzusszám megemelkedik. A legveszélyesebb az alacsony vérnyomás, azaz a keringési sokk lehet, amely okozhat gyengeséget és szédülést, komolyabb esetben eszméletvesztést, a legsúlyosabb esetekben halált is.

allergiás keresztreakció

Jelentkezhet úgynevezett keresztreakció is, amely az allergia tünetei enyhébb megjelenését takarja bizonyos gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor. Ez pollenallergiásoknál viszonylag gyakori jelenség, mivel ezen élelmiszerek egyes fehérjéi igencsak hasonlítanak a virágporban található allergén fehérjékhez.

Milyen ételek válthatnak ki allergiát?

tejallergia

tejallergia

tejallergia

Az ételallergia egyik leggyakoribb okozója a tej. A tejallergia jellemzően gyermekkorban alakul ki, s nem keverendő össze a laktózérzékenységgel, mert bár tüneteik hasonlóak, kiváltó okaik, szövődményeik és kezelésük is nagyban különbözik.

Emellett gyakori még a tojás, az olajos magvak, köztük is elsősorban a mogyoró, diófélék, valamint a búza, rozs, zab és hasonló gabonamagvak, a szezámmag vagy éppen a szója.
A halak, kagylók is válthatnak ki ilyen reakciót, és persze a gyümölcsök, zöldségek között is akadnak potenciálisan allergén fajták, például a paradicsom.

Az ételallergia meglétét a tünetek jelentkezésével ismerhetjük fel, azt pedig, hogy pontosan mi okozza a rendellenes immunválaszt, próbákkal állapítják meg.

Az ételallergia komoly betegség, amelynek komoly következményei lehetnek, ha nem kezelik.

Az allergia kezelése ebben az esetben pedig az egyetlen valóban minden esetben hatásos kezelési módszerrel, az eliminációs diétával lehetséges.
Ez alatt azt kell érteni, hogy az adott ételt, mely allergiás reakciót vált ki szervezetünkből, ki kell iktatnunk étrendünkből. Ez persze kellemetlen lehet akkor, ha például olyan magában és alapanyagként is gyakran használt élelmiszerre vagyunk allergiásak, mint például a tej. Ilyenkor kezelőorvosunkkal és táplálkozási tanácsadóval konzultálva alakíthatunk ki olyan étrendet, amelyben az adott ételeket elhagyjuk, mással helyettesítjük, s így nem fenyeget minket az allergiás reakció veszélye.

Lehetséges a kezelés immunterápia segítségével is, bár ez hosszadalmas, évekig tartó folyamat. Az allergén anyagot ekkor apránként juttatják a szervezetbe, meghatározott időközönként, így az immunrendszert hozzászoktatják, úgymond újraprogramozzák.

ugrás fel