Kezdőoldal / az allergia típusai / légúti allergiák

légúti allergiák

légúti allergiák

Légúti allergiáról értelemszerűen akkor beszélhetünk, ha az allergén anyagok, melyek kiváltják a rendellenes immunválaszt, belégzéssel kerülnek a szervezetbe.
A légúti allergia ugyanakkor számos formát ölthet, tünetei is sokfélék és nem mindig egyértelműen beazonosíthatóak, ezért sokan fel sem ismerik, hogy ilyen megbetegedésben szenvednek. Éppen ezért nem tudjuk pontosan, hány embert érint, ám Európában átlagosan a lakosság 25 százaléka szenvedhet benne becslések szerint.

Milyen fajtái lehetnek a légúti allergiának?

A légúti allergia alapvetően két típusra oszlik:

  • allergiás asztma: amennyiben az allergén anyag az egész hörgőrendszert érinti
  • szénanátha: elsősorban az orrnyálkahártyát irritálja, annak gyulladásával jár

A kiváltó okok igen változatosak lehetnek. Szezonális asztmát vagy rhinitist okozhatnak például a levegőben található gombaspórák és virágpor.
Magyarországon leggyakrabban a parlagfű felelős ezért. Szó lehet perenniális asztmáról is, amelyet olyan allergének okoznak, melyekkel gyakorlatilag folyamatosan érintkezünk, így egész évben fennállnak a tünetek.
Ilyen lehet a poratkára, hámsejtekre vagy éppen a szőrre adott túlzott immunválasz. Előfordul az is, hogy foglalkozási asztma alakul ki, például különféle állatszőrökkel, növényi eredetű anyagokkal vagy éppen bizonyos enzimekkel szemben. Ezekre értelemszerűen rendszerint azok érzékenyek, akik sokat érintkeznek az adott anyagokkal munkájuk során.

Allergia kezelés gyógyszerrel és terápiával

Mint a legtöbb allergia esetében, a leghatékonyabb ebben az esetben is az lehet, ha az allergén anyagokkal való érintkezést megpróbáljuk a lehető legminimálisabbra csökkenteni. Állatszőr allergia esetén például tartózkodjunk az állatok közelségétől, poratka allergiánál pedig igyekezzünk a lakásból eltávolítani a porfogókat, mint például a szőnyegek, falvédők stb. Az allergén anyagok megtelepedhetnek lakásunkban, ezért javasolt az átlagosnál gyakrabban és alaposabban takarítani (ha ez allergiás reakciót vált ki, érdemes másra bízni), illetve mivel a testen, a hajban is maradhatnak például pollenek vagy por, naponta alaposan hajat mosni, orrunkat kiöblíteni. Ezzel megelőzhetjük, de legalábbis enyhíthetjük a komolyabb tüneteket, illetve azok rendszeres, állandó és visszatérő jelentkezését. Az allergia tünetei a légúti érzékenységek esetében is komolyak lehetnek, de legalábbis nagyon megnehezíthetik életünket.

Allergia gyógyszeres kezelése

Természetesen lehetséges a gyógyszeres kezelés is, amely segítségével enyhíthetjük allergiás tüneteinket. Mind az asztma, mind a rhinitis esetében elterjedt a kortikolszteroidok használata, amelyek a gyulladásos reakció folyamatát befolyásolják, csillapítják.

antihisztamin

Elterjedtek az antihisztaminok is, amelyek a rendellenes immunválasz következtében termelt hisztaminok ellen hatékonyak, így a teljes tünetegyüttest képesek visszafogni. Az asztmások esetében az allergia tüneteit kezelő gyógyszerek mellett elengedhetetlen az asztmás rohamoldó használata is, amelyet általában kis aeroszolos készülékekben, hordozható formában készítenek. Így a betegek mindenhová magukkal vihetik a gyógyszert és bármikor alkalmazhatják, ha szükség van rá.

immunterápia

A légúti allergiák esetén is alkalmaznak mindezeken felül immunterápiát, amelynek célja, hogy az allergén anyagot kisebb, ám egyre növekvő koncentrációban a szervezetbe juttassa. Így az immunrendszer az anyagot fokozatosan „megszokja”, később tehát a tünetek is enyhébbek lesznek.

ugrás fel