Kezdőoldal / az allergia típusai / tartósítószer- és adalékanyag allergia

tartósítószer- és adalékanyag allergia

A kevésbé gyakran előforduló allergiás reakciók közé tartoznak azok, melyeket a tartósítószerek jelenléte vált ki. Ugyanakkor ez az egyik legkellemetlenebb allergia is, mivel napjainkban szinte minden élelmiszerben, italban, gyógyszerben, kozmetikumokban, de még különféle tisztítószerekben is alkalmazzák az efféle anyagokat.
Ha tehát valaki allergiás egy elterjedtebb adalékanyagra, jó eséllyel teljes életmódváltást kell végrehajtania. Ha az allergiás nem akarja, hogy lépten-nyomon előjöjjenek tünetei, kiemelten oda kell figyelnie arra, milyen anyagokkal érintkezik a mindennapokban.

gyakori allergének: szalicilátok, benzoátok és benzoesavak, antioxidánsok, szobinsav

A leggyakrabban rendellenes immunválaszt kiváltó s ezzel allergiás tünetekhez vezető anyagok közé tartoznak a különféle szalicilátok, benzoátok és benzoesavak, az antioxidánsok, valamint a szobinsav és annak származékai.

A tartósítószereket a különféle termékeken általában az E200 és E299 közötti jelölésekkel tüntetik fel. A tartósítószer allergiára sajnos jellemző, hogy egy boltban több idő mehet el a címkék böngészésével, mint magával a vásárlással, és ez persze nem csak az élelmiszerekre korlátozódik. Mégis, az egészség megőrzése miatt ez elkerülhetetlen.

Az adalékanyag allergia kezelése

A legjobb védekezési mód ez ellen a túlérzékenység ellen tehát, ha teljesen kiiktatjuk, elimináljuk életmódunkból az adott szereket. Az élelmiszer-ipari termékek fogyasztása ellenjavallott, mivel ezekben az allergén adalékanyagok nagy mennyiségben találhatóak meg. Vehetünk tehát olyan termékeket, bioélelmiszereket amelyek garantáltan nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, tartósítószereket, színezékeket, ez azonban sokszor igen drága lehet.

Emellett természetesen lehetőségünk van arra is, hogy saját magunk készítsük és tartósítsuk élelmiszereinket – számtalan olyan házi praktika létezik, amelyek mesterséges szerek alkalmazása nélkül is lehetővé teszik, hogy hosszú ideig fogyaszthatóak maradjanak ételeink. Persze mielőtt a saját fejünk után menve változtatnánk meg étrendünket, érdemes nem csak kezelőorvosunkkal konzultálni, de megbeszélni a szükséges lépéseket egy táplálkozási tanácsadóval is.

Az allergia vizsgálat fontossága

Az allergia tünetei sokfélék lehetnek, a leggyakoribbak között azonban mint más túlérzékenységek esetében, a tartósítószereknél és adalékanyagoknál is ott van a bőrpír és a kiütések megjelenése, a viszketés, a duzzadás. Csalánkiütés alakulhat ki, amely általában gyorsan el is múlik, rendszerint legfeljebb fél óra alatt. Komolyabb tünet a gyomorégés, a gyomorfájdalmak is. Mint gyakorlatilag minden allergia esetében, súlyos esetben itt is felléphet anafilaxiás sokk, amely akár végzetes is lehet. Ez elsősorban azzal jár, hogy a vérnyomás leesik, a pulzusszám pedig erre válaszul felszökik – fáradság és gyengeségérzet jelentkezik, ájulás és eszméletvesztés is bekövetkezhet, a vérnyomás lezuhanása pedig akár halálhoz is vezethet, ezért ilyenkor a lehető leghamarabb orvosi segítségre van szükség.

Amennyiben ételallergiára gyanakodunk, akár tartósítószer- és adalékanyag érzékenység is állhat a háttérben. A diagnosztizálás során kezelőorvosunk készíttethet vérképet, vizsgálhatják szerveink működését is, de leggyakrabban allergiapróbák elvégzésével azonosítják be az allergén anyagot.

A pontos diagnosztika igen fontos, mivel csak így kerülhetjük el az esetleg súlyos következményeket, amelyek akkor jelentkezhetnek, ha a szervezet telítődik allergénnel.

ugrás fel