fémallergia

Míg a szinte népbetegségnek számító pollenallergiával ma már mindenhol találkozunk, addig a fémallergiáról meglehetősen ritkán esik szó, pedig szintén igen gyakori betegség – persze nem annyira elterjedt, mint a virágpor allergia.

A fémallergiákról általában

A fémallergia régebben elsősorban foglalkozási allergiaként olyanoknál jelentkezett, akik munkájuk során sokat érintkeztek az adott anyagokkal, s így alakult ki náluk az érzékenység, például fémmegmunkálással foglalkozó dolgozóknál. Ma azonban már nem határolható be ennyire, hogy kiket érint ez az allergia, hiszen egyre gyakrabban fejlődik ki olyanoknál is, akik egyszerűen csak az ékszerek hordása miatt válnak érzékennyé a fémekre.

A fémallergia sem működik másként, mint bármely más allergia.
Az allergén anyaggal érintkezve, annak szervezetbe kerülésekor a szervezet rendellenes immunválaszt produkál, káros anyagként érzékeli az adott allergént, melyre érzékeny, s ezért védekezni kezd. Ennek következtében számos tünet léphet fel.

A fémallergiákat elsősorban a fémek típusa szerint csoportosítjuk.

allergia nemesfémekre

A nemesfémek, mint az arany vagy az ezüst meglehetősen ritkán okoznak csak problémát más társaikhoz képest. Ennek oka éppen tisztaságuk, s az a tulajdonságuk, hogy más anyagokkal nem könnyen lépnek kapcsolatba. Ezért az allergiás reakció leggyakrabban olyanoknál indul be, akik nem tiszta nemesfémből, hanem ötvözetből készült ékszereket hordanak.

Nagy arányban fordul elő az alkalmazott specifikus kezelés lehetséges mellékhatásaként a reumatoid atritisben szenvedők esetében is. Pontosan nem tudjuk, milyen arányú a lakosságon belül a nemesfém allergia, az aranyra érzékenyek arányát például 1-10 százalék közé teszik a szakemberek.

Nikkelallergia

A nemesfémekkel ellentétben a nikkelallergia meglehetősen gyakori.
Ennek elsődleges oka nyilvánvalóan az, hogy ez az egyik olyan fém, amellyel a mindennapi élet során a leggyakrabban kerülünk kapcsolatba. Rengeteg ékszer és köznapi használati tárgy tartalmaz kisebb-nagyobb arányban nikkelt, de előfordulhat akár bizonyos élelmiszerekben is, mit a borsó, a spenót, a zöldbab vagy éppen a kakaó. Gyakran felléphet keresztallergiás reakció más fémekkel való érintkezés esetén is, mint a palládium, a platina vagy a réz.

Krómallergia

A krómallergia aránya a lakosságon belül körülbelül három százalék, így nem számít kifejezetten elterjedtnek. Krómmal sokszor találkozhatunk valódi bőrből készült termékekben a cserzés maradványaként, például cipőnél, de előfordul rozsdamentes acéllal való érintkezéskor is.

Kobaltallergia

A kobalttal szembeni immunérzékenységgel elsősorban olyan szakmákat űzők esetén találkozhatunk, ahol rendszeresen dolgoznak ezzel az anyaggal, mint például a bútorok vagy a festékek előállítása, illetve a cementgyártás.
Gyakran használják ötvözőelemként, így megtalálható rengeteg fémötvözetekből készülő anyagban is.

Higanyallergia

A higanyallergia annyiban nem szokványos, hogy másképpen jelentkezik, mint a korábban leírt fémek esetén. Az érzékenység egyes esetekben nem is produkál komolyabb tüneteket, s csak a pozitív tesztből derül ki, hogy valaki allergiás.

A leggyakrabban olyanoknál jelentkezik, akiknek amalgámból készült a fogtömése, vagy éppen higanyt tartalmazó tintával tetoválták.

Rézallergia

A rezet fizikai tulajdonságai – a hővezetés és kiváló alakíthatósága – ideálissá teszik arra, hogy elektromos vezetékekben és különféle csövekben, pénzérmék gyártásánál használják fel, de fontos a galvanizálás folyamata során is.
Becslések szerint a lakosság 2 százaléka szenved rézallergiában.

Fémallergia a fent felsoroltakon túl jelentkezhet még palládiummal, indiummal, irídiummal, berilliummal, alumíniummal, vassal és más fémekkel történő érintkezés során is, ezek azonban viszonylag ritkán fordulnak elő.

Az allergia tünetei, kezelése

A fémallergia elsősorban a test azon részén szokott jelentkezni, ahol a fémmel érintkeztünk. mindenkinél máshogy jelentkeznek persze a szimptómák, s a fémek fajtáján is múlik, hogy hol és hogyan jelennek meg a tünetek.
Általános, hogy bőrpanaszok lépnek fel, a bőr kivörösödik, viszketni kezd, duzzanat jelentkezik. Amennyiben például fémport lélegzünk be, felléphetnek légúti panaszok is, így gyulladás vagy nátha, de bizonyos esetekben kialakulhat asztma is.
A fémallergia tünetei általában helyi panaszokat okoznak, ám előfordul – például a higany esetében – hogy egész testre kiterjedő panaszokat okoz. Ilyenek lehetnek a hányinger, a hasmenés, a szédülés és a gyengeségérzet is.

Az ilyen allergia kezelése lehetséges gyógyszerek vagy akár immunterápia útján is – előbbi megoldással tünetileg kezelhetjük a betegséget, míg az immunterápia magára az immunrendszerre koncentrál. A szervezetbe kis adagokban adagolva az allergént hosszú idő, évek alatt hozzászoktatják ahhoz, így csökkentik a reakciók hevességét.

ugrás fel