Kezdőoldal / az allergia típusai / kozmetikum allergia

kozmetikum allergia

Az emberi szervezet számtalan csodálatos dologra képes, vannak azonban olyan „szokásai” is, amelyek nagyban megnehezíthetik életünket.

Ezek közé tartozik az allergia kialakulása is – a fejlett országok lakosságának ma már legalább a fele szenved valamilyen allergiában. Az igen változatos túlérzékenységek között pedig természetesen ott vannak a kozmetikumokban használt anyagok által kiváltottak is, amelyek a lakosság tizedét is érinthetik.

Milyen tünetekkel járhat a kozmetikum allergia?

A kozmetikai allergia tünetei általában jóval nyilvánvalóbbak, mint a gyógyszer-, élelmiszer vagy tartósítószer allergiák esetében. Mivel a kozmetikumok a bőrrel érintkeznek, a tünetek rendszerint ugyanott jelentkeznek:

  • bőrgyulladást
  • pirosodást
  • csalánkiütést
  • viszketést
  • létrejöhet fényérzékenység
  • kialakulhatnak hólyagok is a bőrön
  • az érintkezés helyén a bőr megduzzadhat.

Természetesen nem minden tünet jelentkezik mindenkinél – a szimptómák megjelenése függ a szervezet állapotától, az allergén anyagtól és az allergia súlyosságától is.

kozmetikai allergiát viszonylag könnyű diagnosztizálni

Míg magát a kozmetikai allergiát viszonylag könnyű diagnosztizálni a tünetek alapján, allergia vizsgálat útján, azt, hogy melyik összetevő váltja ki a rendellenes immunválaszt, már jóval nehezebb megmondani. Ennek oka, hogy a kozmetikumok rengeteg összetevő és alapanyag felhasználásával készülnek, amelyek közül bármelyikre lehetünk érzékenyek. Leggyakrabban azonban az illatanyagok váltják ki az allergiás tüneteket.

Ha allergiásak vagyunk a kozmetikumokra, a megoldás magától értetődő – fel kell hagynunk használatukkal.

Ha teljesen nem akarjuk mellőzni a kozmetikumokat, akkor csak egy időre hagyjuk el teljesen őket, míg szervezetünkből minden allergén anyag eltűnik, s utána egyesével próbáljuk ki a termékeket, okoznak-e reakciót. Persze legyünk ezzel óvatosak – ha szervezetünk túltelítődik allergén anyagokkal, az nagyon komoly kockázatot jelent, szélsőséges esetben akár életveszélyes is lehet.

Az allergia kezelés lehetőségei

Megpróbálkozhatunk persze azzal is, hogy szervezetünket hozzászoktatjuk az allergénhez. Az immunterápia lényege, hogy kicsi, de egyre növekvő adagokban bejuttatjuk a szervezetbe a túlérzékenységet kiváltó anyagot, megpróbáljuk hozzászoktatni – figyelni kell azonban arra, hogy túlzott mértékben ezután sem ajánlott használatuk.

Ha pontosan tudjuk, melyik összetevők okozzák az irritációt, akkor figyeljünk arra, hogy csakis olyan termékeket vásároljunk, melyek nem tartalmazzák ezeket, mindig alaposan böngésszük át a tájékoztatót. Nem elegendő, ha csak hipoallergénként vagy természetesként reklámozott anyagokat használunk, mivel a gyártók sokszor félrevezetik vásárlóikat az ilyen kifejezésekkel. Egyrészt eleve sem minden esetben felelnek meg a valóságnak ezek az állítások, másrészt például a teljes egészében természetes anyagokat tartalmazó készítményeknek is lehetnek allergén alapanyagaik. S az is előfordul, hogy a termék tartalmaz ugyan allergén anyagokat olyan mennyiségben, hogy az már kiválthatja a reakciót, ahhoz azonban keveset, hogy kötelező legyen feltüntetni.

ugrás fel