Kezdőoldal / az allergia típusai / gyógyszerallergia

gyógyszerallergia

gyógyszerallergia

A gyógyszerallergia nem tévesztendő össze az általános értelemben vett mellékhatásokkal – bár az allergiaként jelentkező tünetek is annak számítanak, csak az összes mellékhatás mintegy tíz százalékáért felelősek.
Ezzel együtt a gyógyszerek különböző komponenseivel szemben fellépő rendellenes immunválasz egyáltalán nem ritka jelenség, a kórházakba felvett betegek 2-6 százalékánál lép fel.

Allergének, allergia tünetek

Vannak ugyanakkor olyan gyógykészítmények, amelyeknél általánosságban gyakrabban jelentkezik allergiás reakció. Ilyenek lehetnek a különféle gyulladás- és fájdalomcsillapítók, az antibiotikumok, mint például a penicillin, és az epilepsziás rohamok ellen alkalmazott szerek, azaz antiepileptikumok.
Mint minden allergia esetében, a gyógyszerallergiánál is nagyobb a kialakulás valószínűsége, ha a szervezetbe gyakrabban és nagyobb adagokban kerül az adott szerből, de persze a genetikai hajlamosság és más allergiák megléte is kockázati tényező lehet.

Tekintve, hogy a gyógyszerallergiát milyen rengeteg anyaggal szembeni allergiás reakcióra alkalmazzuk, a tünetek is igen változatosak, más és más kombinációban jelennek meg betegtől, allergéntől és komolyságtól függően. Lévén szó allergiáról, gyakran jelennek meg kiütések, viszketés a bőrön, vörös foltok, illetve különféle duzzanatok a nyelvnél és az arcon. Az enyhébb, helyi tünetek mellett bizonyos esetekben tapasztalhatóak egész testre kiterjedőek is, mint a láz, a nyirokcsomók megduzzadása és az ízületi fájdalmak. Bizonyos betegeknél előfordulhat fényérzékenység is.

Ritkán előfordulhat az is, hogy ennél komolyabb allergiás reakció lép fel, s a betegnél anafilaxiás sokk jelentkezik. Ez elsősorban azzal jár a szokásos allergiás tünetek megjelenése mellett, hogy a vérnyomás lezuhan, ennek következtében gyengeségérzet, szédülés, bizonyos esetekben ájulás, eszméletvesztés következik be, a pulzusszám pedig megemelkedik (ez a szervezet válasza a vérnyomás esésére). Az anafilaxia a legsúlyosabb az allergiás reakciók közül, azonnali orvosi ellátást igényel, különben könnyen végzetes lehet, halálhoz vezethet.

Gyógyszerallergia diagnosztika és allergia kezelés

A tünetek sokfélesége miatt a gyógyszerallergiára is jellemző, hogy kezdetben nem állapítható meg egyértelműen, valóban ilyen típusú érzékenységről van-e szó. Amennyiben bizonyos gyógyszerek szedése során a fent leírt szimptómákhoz hasonló tünetek jelentkeznek, azt mindenképpen érdemes közölni kezelőorvosunkkal, ha ugyanis nem diagnosztizáljuk és reagálunk megfelelően még idejekorán, annak igen súlyos következményei is lehetnek.

Az orvosok az allergia vizsgálat során mindenekelőtt a tünetek vizsgálata által és a kórtörténet felvételével igyekeznek begyűjteni a lehető legtöbb információt. Ezek alapján megállapítható, valóban fennáll-e az esélye, hogy allergiás reakcióról van-e szó, és jó eséllyel az is, hogy mi okozza azt. Hogy ez teljesen pontosan megállapítható legyen, különböző vizsgálatokat végezhetnek. Ezek között van a vérkép készítése, a pajzsmirigy, a máj, a vizelet vizsgálata, intradermiális bőrteszt végzése. Emellett gyógyszer-provokációs próbát is végezhetnek.

Amennyiben a gyógyszerallergia fennállása bebizonyosodik, természetesen a kezelőorvos az adott gyógyszer szedését leállítja, s olyan azonos hatású készítményt keres, amelyben nincsen jelen a rendellenes immunválaszt kiváltó allergén anyag. Bizonyos esetekben, amennyiben a szervezetbe túl sok allergén került, s a tünetek komolyabbak, kezelésre lehet szükség, hogy a komplikációkat, komoly következményeket megelőzzük.

Enyhébb tünetek jelentkezésekor is ajánlatos orvoshoz fordulni, ha azonban kicsit is aggasztóbb szimptómák lépnek fel, haladéktalanul érdemes az orvosi ügyelettel kapcsolatba lépni. Ha okunk van anafilaxiás sokkra gyanakodni, akkor már az első tünetek megjelenésekor azonnal hívjunk mentőt, hogy minél előbb sor kerülhessen az orvosi ellátásra.

ugrás fel