Kezdőoldal / az allergia típusai / rovarméreg allergia

rovarméreg allergia

rovarméreg allergia

A rovarcsípés természetesen mindenki számára kellemetlen, vannak azonban, akik olyan érzékenyek például a darázs vagy a méhek méreganyagaira, hogy azonnali orvosi ellátásra van szükségük, az átlagosnál jóval komolyabb reakciót produkálnak.

A rovarméreg allergia nem számít népbetegségnek, bár a legritkább betegségek közé sem sorolható – hazánkban a becslések szerint mintegy 200 ezren szenvednek tőle.

Rengeteg olyan rovarfajjal találkozunk nap mint nap, amelyek csípéseket okozhatnak, mint például a szúnyogok, hangyák, a kullancs

Allergiás méhcsípésre vagy darázscsípésre?

Európában azonban a leggyakrabban a méh- és a darázscsípés vált ki komolyabb allergiás reakciót. Normál esetben ezek a csípések kisebb fájdalommal, viszkető duzzanattal jelentkeznek, kezelésükre elegendő a borogatás, a bőr lemosása, antihisztamin alkalmazása, s a csípés néhány nap alatt meg is gyógyul.

A rovarméreg allergia tünetei – életveszélyes is lehet!

Ezzel ellentétben az allergiás reakció sokkal komolyabb, és nagyobb veszélyt is jelent, mivel szélsőséges esetben akár életveszélyes is lehet.
Kifejezetten a darázs- és méhcsípés allergiánál szokott, bár ritkán előfordulni, hogy már egyetlen csípés is komolyabb reakciót vált ki.

rovarcsípés allergia esetén rövid időn belül jelentkező tünetek:

  • a bőr bevörösödik
  • több helyen is duzzadás léphet fel, nem csak a csípés helyén, de az ajkaknál, a szemeknél is
  • és fulladás is jelentkezhet

Ezek azok a tünetek, amelyek a leggyorsabban kialakulnak, s amelyekből tudhatjuk, hogy:

orvosi segítségre van szükség az anafilaxiás sokk miatt

A legsúlyosabb esetekben már néhány percen belül anafilaxiás sokk léphet fel, amely gyengeségérzettel, szédüléssel, hányással, hasmenéssel, a pulzusszám megemelkedésével, a vérnyomás lezuhanásával járhat, és könnyen végzetes is lehet a keringési sokk következtében, hacsak nem jut a beteg azonnali segítséghez.

Sokk nélkül is halálos veszélyt jelenthet, ha a csípés bizonyos helyeken ér, így például a fejen vagy a garatban, ahol a duzzanat kialakulása nagyon veszélyes lehet.

Az anafilaxia jelentkezésének veszélye gyerekeknél 0,4-0,8 százalékra tehető, felnőtteknél pedig általánosságban 3 százalék az esélye. Azoknál viszont akiknél az első csípés még enyhébb, de allergiás jellegű tüneteket vált ki, annak esélye, hogy a második után már anafilaxiás sokk lép fel, 5-10 százalék.

Az allergia kezelés módjai

Ebben az esetben értelemszerűen nem alkalmazható a legtöbb allergia esetén alapvetésnek számító védekezési mód, miszerint igyekezzünk kerülni az allergénekkel való érintkezést, hiszen a rovarcsípés nem olyasmi, amire előre számítunk.
Megtehetjük persze, hogy a természetben járva óvatosabbak vagyunk, nyáron nem iszunk bele italunkba anélkül, hogy belenéznénk, de biztos védekezés szinte nem létezik.
Ezért hát a legfontosabb, amit észben kell tartanunk, hogy ha a csípést követően allergiás tünetek lépnek fel, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, kérjünk segítséget, különben komoly veszélybe sodorhatjuk magunkat.

allergia vizsgálat

Az orvosok a rovarcsípés allergiát próbák útján, a szervezetben keletkező ellenanyag kimutatásával tudják diagnosztizálni.
Az allergia vizsgálat után, ha már tudjuk, hogy ilyen allergiával rendelkezünk, jól tesszük ha mindig magunknál hordjuk azokat a gyógyszereket, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében, vagy akár életünket is megmenthetik súlyosabb reakció esetén.
Az ilyen gyógyszereket önbelövős fecskendő, autoinjektor segítségével juttathatjuk a szervezetünkbe, míg orvosi segítséghez nem jutunk.

immunterápia

Persze ebben az esetben is alkalmazható specifikus immunterápia, melynek lényege, hogy az immunrendszert úgymond újraprogramozza, az allergén kis adagokban történő bejuttatása útján hozzászoktatja ahhoz.

ugrás fel