pollenallergia

pollenallergia

A virágos növények virágpor, más néven pollenek segítségével szaporodnak. Ezek között találunk kis és nagyméretű polleneket, melyek közül utóbbiak a rovarok segítségével, előbbiek pedig a levegőbe kerülve, a szél által terjednek. A kisebb méretű pollenek azok, amelyek az allergiás megbetegedéseket okozzák, az allergia kialakulás okai.

Ezért nevezzük virágpor allergiának is.

A pollen allergia a fejlett országokban igen elterjedt, általában a lakosság 10-20 százaléka szenved benne. Magyarország sajnos ebben a tekintetben az „élmezőnyben” foglal helyet. Pontos adatokat ugyan nem ismerünk, már csak azért sem, mert sokan nem veszik kellően komolyan a szénanáthát, s enyhébb tüneteikkel nem is fordulnak orvoshoz, de a kétmillió főt biztosan meghaladja számuk, s valószínű, hogy néhány éven belül a lakosság felét érinti majd a probléma.

Allergiás a parlagfűre?

A pollenallergiások között is a parlagfűre érzékenyek vannak a legtöbben, s Magyarországon a lakosságon belüli arányuk többszöröse az európai átlagnak. Ez még nem feltétlenül jelent allergiát, az érzékenység azonban könnyen ahhoz vezethet. A parlagfűn túl azonban csak hazánkban mintegy 250 féle virágzó növény van, amelynek pollenje allergiát válthat ki.

Mik a pollenallergia tünetei?

A virágpor allergia tünetei a pollen típusától függetlenül általában ugyanolyanok, igen hasonló reakciókat váltanak ki a betegekből. A szervezet tévesen kórokozóként ismeri fel az egyébként ártalmatlan polleneket, ezért olyan védekező reakciók indulnak be, mintha immunrendszerünk valóban harcolna valami ellen. Vörös duzzanatok jelennek meg, amelyek a hisztamin felszabadulásának köszönhetőek, akárcsak a tüsszögési rohamok, valamint a viszketés, amely jellemzően a torok és a szem környékén jelentkezhet.

Amennyiben a pollenallergiát nem kezelik, másodlagos tünetek is jelentkezhetnek.
A szervezet a hosszú ideig fennálló allergiás állapot miatt kimerül, fáradtság és migrén, kialvatlanság is jelentkezhet, alvászavar lépet fel, esetleg depresszió alakulhat ki. A légúti tünetek következtében légszomj, súlyosabb esetben szövődményként asztma alakulhat ki, a sok orrfújás következménye orrvérzés lehet.

Látható, hogy az allergia olyan betegség, melyet nem szabad félvállról venni. Még ha tünetei enyhék is, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, mivel bizonyos esetekben komoly szövődményei lehetnek, akár egész életre szóló asztma is kialakulhat a következtében.

Hogyan kezelhetjük a pollenallergiát?

Mint minden allergia esetében, a leghatékonyabb ebben az esetben is az allergén anyagok kerülése lenne, ez azonban Magyarországon, mely a kontinens potenciális allergiát okozó pollenekkel leginkább szennyezett országa, ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Az orvosok a kialakult allergiát általában gyógyszerek felírásával kezelik, melyek segítenek a rendellenes immunválasz elnyomásában. A gyógyszerek azonban, melyek között az antihisztaminok és a szteroidok a leggyakoribbak, általában csak a tünetek enyhítésében nyújtanak segítséget, s a tünetmentességet rendszerint még így is csak igen ritkán sikerül elérni.

Léteznek alternatív megoldások is, mint például a specifikus immunterápia. Az immunterápia célja, hogy az immunrendszert hozzászoktassák az allergén anyagokhoz kisebb adagok bejuttatásával, és bár egyáltalán nem gyors folyamat, akár évekig is elhúzódhat, viszont nagyon hatékony a kezelésben, a tünetek enyhítésében.

ugrás fel